Schots trommelen bij The Boys’ Brigade
Samen met lagere school klasgenoten Carlo Piscitelli, RenĂ© van de Brandt en Patrick van Hal werd Eric lid van The Boys’ Brigade. Hier leerde hij schots trommelen van niemand minder dan Chris Mommenhof.
The Boys Brigade Pipe Band, fungeerde soms als gesponsord uithangbord voor Tempo Team en werd toen de Tempo Team Pipe Band genoemd. Ook voor de Royal Air Force Association traden zij op en toen heette de doedelzakken band in dezelfde samenstelling de RAFA Pipe band.
Van de meeste uitvoeringen heeft Eric een verslag geschreven en bij elkaar heeft hij pakweg 180 optredens gedaan. Allemaal in kilt met een Zeeman onderbroek daaronder.
The City of Amsterdam Pipe Band
Toen hij 16 was, werd hij lid van de beste doedelzakkenband van Nederland: The City of Amsterdam Pipe Band. Met het drumcorps onder leiding van Carel Ooms wonnen zij vele prijzen. The City of Amsterdam Pipe Band heeft veel wedstrijden gespeeld (ook in Schotland)
Eric was 18 toen hij zijn eerste drumstel kocht. Dat belande op zolder waar hij eigenlijk nooit kon oefenen omdat het in de Amsterdamse binnenstad veel te veel herrie maakte. En ja, hij heeft ook wel eens de politie aan de deur gehad die hem sommeerde te stoppen.
Het echte drummen begon bij de Amsterdamse accordeonvereniging Insulinde. Zo leerde Eric op jonge leeftijd alle bejaardenhuizen van Amsterdam kennen.
Popband Zapano
Zijn eerste popband was Zapano dat Italiaanse Rock uit de jaren 60 speelde. Ook al was zijn snaredrumtechniek erg goed, de rest was nogal twijfelachtig. Dus ging hij op drumles.
Na drumlessen van Tom Rooijers aan de Muziekschool Amsterdam, deed hij toelatingsexamen voor de opleiding Muziekregistratie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij deed Jazz drums als bijvak.
Band ‘How ‘bout the money’
Eric werkte parttime bij RAF hifi. Met zijn collega’s Gerard de Sterke en AndrĂ© Houtkoop vormde hij de band How ‘bout the Money. Ernie Nauta en Clif Houtkoop kwamen er later bij.
Het buurtcentrum Teens and Twenties in de Pijp organiseerde om de twee weken een jamsessie. Samen met Ben Jansen (de gitarist met de bekendste achternaam van Nederland) werd hij ingehuurd als sessie leider.
The Crack
De Engels-Amerikaanse band zocht een drummer en die vonden ze in Amsterdam waar de bandleden ook woonden. Eric gebruikt geen coke, rookt geen wiet en drinkt geen bier. Na een half jaar bleek hij als persoon niet bij de andere leden te passen. Vond hij niet erg, want hij was de enige die na een optreden nog nuchter was.
Formatie Anubis
Bij de jamessies van Teens and Twenties kwamen ook René van Dalen en Marc Trines iedere keer meespelen met de bekende covers. Een paar jaar later formeerden zij samen met Keith Esseboom de formatie Anubis.
Druk met werk en studies, waren er periodes dat hij niet in een band speelde. Hij heeft toen zijn drumstel in spiegelbeeld opgesteld en moest opnieuw leren drummen.
Maar dit ging razendsnel. Na een jaar heeft hij alles weer ‘normaal’ opgesteld en bleek zijn onafhankelijkheid met sprongen vooruit te zijn gegaan.